Kenmerken opsommen.
Waarvoor gebruiken? joomlacommunity.nl:
Wat is Joomla?
Is je bedrijf toe aan een nieuwe professionele website, die er goed uitziet op computerscherm, tablet én mobiele telefoon? Of ben je gewoon een blogger en wil je schrijven over je hobby? Wellicht heb je plannen voor een grote, flexibele webshop inclusief beveiligde betaling via bijvoorbeeld iDeal of PayPal. Of wil je een interactieve verenigingswebsite waar je leden elkaar digitaal kunnen ontmoeten? Wat voor website je ook wilt, bouw 'm met Joomla!
Joomla! is een content management systeem (CMS), waarmee je websites en krachtige online toepassingen kunt bouwen. Met een content management systeem – de naam zegt het al – kun je de inhoud van je website bijhouden zonder dat je daarvoor veel technische kennis of vaardigheden nodig hebt.
Joomla is open source software: het is gratis te gebruiken, en ontwikkelaars over de hele wereld dragen bij aan de ontwikkeling en verbetering. Dit is ook een waarborg voor de veiligheid: veel ogen kijken mee met nieuwe ontwikkelingen. Joomla is een van de populairste content management systemen, waarop inmiddels miljoenen websites zijn gebouwd. De aantrekkingskracht zit vooral in de flexibiliteit die het systeem geschikt maakt voor kleine en grote projecten. Of je nu een eigen persoonlijke receptenwebsite wilt maken of een zakelijke presentatie van je bedrijf, met Joomla aan de basis bouw je je website op een betrouwbaar en duurzaam systeem. En Joomla is modulair: het laat zich gemakkelijk uitbreiden: van een eenvoudig contactformulier tot een uitgebreide winkel; het is allemaal mogelijk met Joomla!
De wereldwijde community, waar joomlacommunity.nl deel van uitmaakt, biedt je ondersteuning en zorgt voor uitgebreide documentatie in de vorm van boeken, online artikelen en video’s. Tel daarbij op de duizenden beschikbare extensies en een enorme hoeveelheid templates (website-sjablonen) waaruit je kunt kiezen en je zult begrijpen dat de mogelijkheden om je ideeën te realiseren met Joomla oneindig zijn. Dat allemaal zonder dat je je direct hoeft te verdiepen in allerlei ingewikkelde scripts en codes; die hebben de Joomla-ontwikkelaars allemaal al voor je onder de motorkap ingebouwd. Jij hoeft alleen nog maar de krachtige motor te starten en alles wat je wilt delen de digitale highway op te sturen.
Joomla in een notendop:
- Een krachtig, flexibel en robuust content management systeem voor kleine en grote websites en online toepassingen
- Wereldwijde community die ondersteuning en documentatie biedt en waar je zelf deel van kunt uitmaken
- Nederlandstalige documentatie die altijd actueel is (dankzij vrijwilligers uit die community)
- Meer dan 60 taalpakketten beschikbaar: je kunt meerdere talen in één website toepassen; ben je niet tevreden over de meegeleverde vertaling, dan kun je die eenvoudig overschrijven
- Duizenden templates verkrijgbaar (gratis en betaald) om je website een eigen stijl te geven, zonder dat je daarvoor uitgebreide programmeerkennis hoeft te hebben
- Uit te breiden met talloze extensies uit de Joomla Extensions Directory die relatief snel en makkelijk te installeren zijn: een shop bijvoorbeeld, of een fotogalerij, een portfolio, of een forum, een evenementenagenda…
- Eenvoudig up to date te houden met ingebouwde update functies
Wikepedia:
Joomla! is een vrij, opensource-contentmanagementsysteem. Joomla! is geschreven in PHP en werkt met een MySQL of (sinds versie 2.5) MS SQL-database. Joomla! heeft functies als het cachen van pagina's, RSS-feeds, printversies van pagina's, nieuwsflitsen, blogs, fora, opiniepeilingen, kalender, zoeken en taalinternationalisatie.
De naam is de Engelse fonetische spelling van het Swahili-woord 'jumla' dat 'alles samen' of 'als één geheel' betekent. De naam is gekozen om de verbintenis van het ontwikkelteam en de gemeenschap met het project te benadrukken.
Joomla! is vrijgegeven onder de GNU General Public License.
Joomla! ontstond als een afgescheiden voortzetting van Mambo, na een ruzie tussen het Australische Miro Corporation, de eigenaar van het handelsmerk 'Mambo', en de meerderheid van het ontwikkelteam. De twee groepen splitsten op 17 augustus 2005. Miro Corporation richtte een stichting op met als doel het project financieel te ondersteunen en het te beschermen tegen rechtszaken. Het ontwikkelteam beweerde dat de bepalingen van de stichting in strijd waren met eerdere overeenkomsten gesloten door het gekozen Mambo Steering Committee, dat er geen overleg is geweest met de invloedrijke partijen en dat sommige bepalingen de basisbeginselen van opensourcesoftware schonden. Deze beweringen zijn nooit bewezen.
Het ontwikkelteam begon een website 'OpenSourceMatters' om de gebruikers, ontwikkelaars, webdesigners en de gemeenschap in het algemeen te informeren. De voormalige leider van het projectteam Andrew Eddie (ook bekend als 'MasterChief') schreef een open brief aan de gemeenschap, die verscheen op het aankondigingengedeelte op het publieke forum op mamboserver.com.
De volgende dag waren duizend mensen lid geworden van het forum van de website opensourcematters.org. De meesten postten aanmoedigende berichten en verklaarden hun steun aan het ontwikkelteam. De website bezweek bijna onder de grote belangstelling. Het nieuws werd via belangrijke IT-nieuwsbronnen verspreid. De directeur van Miro, Peter Lamont, gaf een publiekelijke reactie in het artikel.[3]
Deze gebeurtenis bracht diepe gevoelens boven binnen de opensourcebeweging over wat 'open source' kan worden genoemd. De fora van veel andere opensourceprojecten werden overspoeld met reacties voor en tegen de acties van beide kanten. Geruchten en beschuldigingen van overtredingen door Miro en de Mambo Foundation vierden hoogtij.
In de twee weken na de aankondiging van Andrew Eddie werden de teams gereorganiseerd en bleef de gemeenschap groeien. Op 1 september 2005 werd de nieuwe naam aangekondigd op een gemêleerde bijeenkomst van meer dan 3000 trouwe volgelingen van het ontwikkelteam.
Op 8 juli 2006 maakte Eddie bekend zijn functie als projectleider neer te leggen. Een team (eerste core team), bestaande uit Andrew Eddie, Emir Sakic, Andy Miller, Rey Gigataras, Mitch Pirtle, Tim Broeker, Alex Kempkens, Arno Zijlstra, Jean-Marie Simonet, Levis Bisson, Andy Stewart, Peter Russell, Brad Baker, Brian Teeman, Michelle Bisson, Trijnie Wanders, Shayne Bartlett, Nick Annies en Johan Janssens neemt de taak dan op zich. In de loop van de tijd is het core-team verschillende malen veranderd.
Inhoud van Joomla!
Het Joomla!-pakket bestaat uit veel verschillende onderdelen, die zo veel mogelijk modulair gebouwd zijn. Dit om het maken van extensies makkelijk te maken. Een overzicht van beschikbare extensies is verkrijgbaar op de Joomla Extensions Directory.[4]
De structuur van Joomla!
Het Joomla!-framework, de kern van het systeem, regelt alle basiselementen van een website, zoals de ingelogde gebruikers, de rechten van bezoekers en gebruikers en het ophalen van gegevens vanuit verschillende bronnen. Vervolgens zijn er drie elementen (extensies) binnen Joomla! die geactiveerd worden door het framework:
- Componenten: programma's geschreven in PHP die daadwerkelijke acties uitvoeren, zoals het verwerken van nieuwsberichten van platte tekst naar HTML-geformatteerde tekst. Het belangrijkste voordeel van componenten is echter de mogelijkheid die ze bieden om de website in kwestie functioneel uit te breiden. Hierbij kan gedacht worden aan een gastenboek, downloadomgeving, fotogalerij, etc.
- Modules: blokken op de website die naast de hoofdinhoud getoond kunnen worden. Voorbeelden zijn onder andere menu's, kalenders, willekeurige afbeeldingen en recente toevoegingen.
- Plug-ins: transformeren tekst in de inhoud van een pagina naar een geformatteerde tekst, zonder rekening te houden met de sjablonen/templates. Een standaard bijgeleverde plug-in zorgt er bijvoorbeeld voor dat een e-mailadres in de inhoud van een pagina omgezet wordt naar een voor spambot onleesbare code. Voor het uitkomen van Joomla! 1.5 werden de plug-ins Mambots genoemd.
Vervolgens sturen deze elementen hun uitgewerkte inhoud door naar de template, waar de betreffende teksten vervangen worden.
De template uiteindelijk, is verantwoordelijk voor de grafische voorstelling van de website. Hier staan de diverse css-bestanden voor de opmaak van tekst en de instructies voor de plaatsing van de onderdelen in de betreffende pagina.
Veel templates en extensies zijn gratis. Daarnaast zijn er ook commerciële aanbieders die een bepaalde service en garantie bieden bij hun aanbod.