No module Published on Offcanvas position

Vergelijking Alejandro Rioja

https://alejandrorioja.com/nl/joomla-vs-wordpress-vergelijking/

Joomla Vs. WordPress: algemene overeenkomsten en verschillen

De belangrijkste overeenkomst tussen Joomla en WordPress is dat ze beide open-source CMS'en zijn en ze zijn niet bedoeld om stand-alone software stukken. 

Zowel Joomla en WordPress moeten worden geïnstalleerd op een webserver om te werken, en deze webserver moet worden geleverd door een derde bedrijf van uw keuze. 

Dus in deze richting, beiden zouden vereisen dat u uw eigen web hosting zoeken en het CMS verbinden met de hosting om een functionele website te hebben. 

Als het gaat om verschillen, een van hen is de manier waarop deze platforms begonnen. Joomla was altijd een CMS dat gericht was op portal-achtige websites te bedienen. 

Aan de andere kant, WordPress begon als een blog-gericht platform. 

Beiden zijn in staat om het creëren van elk type website tegenwoordig. 

Het belangrijkste verschil dat een grote rol kan spelen in de keuze die u maakt wanneer u een nieuwe website wilt bouwen, is het volgende: 

Joomla is een platform dat meer gericht is op webontwikkeling of met andere woorden, je hebt ontwikkelaars nodig die bedreven zijn met websoftwareconfiguratie, omgaan met alle technische aspecten van deze processen, enz. 

WordPress aan de andere kant is opgezet op een manier die is veel meer beginner-vriendelijk en zelfs mensen zonder geavanceerde technische kennis kunnen hun weg vinden rond het opzetten en onderhouden van de website. 

WordPress heeft veel meer automatisering in alle configuratie- en installatieprocessen, terwijl Joomla geen handsfree aanpak biedt, maar zelf processen moet installeren. 

Criteria voor het kiezen 

Als u niet overtuigd tot nu toe welke van deze twee grote platforms is de juiste is voor u, dan laten we dieper duiken in de vergelijking. 

Ik zal Joomla en WordPress vergelijken op basis van verschillende criteria. 

1. Gebruiksgemak

Zoals ik al eerder zei, het gebruiksgemak is een van de beslissende criteria die veel mensen gebruiken om het juiste platform te kiezen om hun website op te bouwen. 

Dit is een plek waar het belangrijkste verschil tussen Joomla en WordPress kan worden gespot. 

Joomla is over het algemeen eenvoudig om mee aan de slag te gaan. Het installatieproces is tot op zekere hoogte geautomatiseerd en veel van de hostingbedrijven hebben een Jommla one-click installatieproces. 

Zodra je zo ver in het proces van het opzetten van een Joomla website, dingen krijgen een beetje ingewikkelder. 

Het hele bedieningspaneel voor het beheren van modules is niet extreem beginnersvriendelijk, dus mensen met eerdere webontwikkelingskennis zijn het meest geschikt om ermee om te gaan. 

Zo niet, dan moet je veel geduld hebben en jezelf veel tijd geven om te begrijpen hoe Joomla werkt. 

In dit aspect, Joomla is veel ingewikkelder te gebruiken dan WordPress. 

Een van de beste dingen over WordPress is het gebruiksvriendelijke, uiterst gebruiksvriendelijke dashboard dat zelfs de mensen met zeer beperkte technische kennis geweldige websites laat maken. 

U zult niet veel tijd besteden aan het wennen aan WordPress of het leren van de interface. Het is vrij rechttoe rechtaan. 

Bijna alle opties zijn recht er staren u in het gezicht, zodat u gemakkelijk navigeren het hele ding. 

Lees: 5 functies die WordPress groot maken

 

2. Kosten en onkosten 

Voor veel mensen en bedrijven zijn de kosten en uitgaven in verband met het bouwen en onderhouden van een website de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de beslissing. 

Dit is vooral relevant voor kleine bedrijven, startups of persoonlijke websites. 

De waarheid is, zowel Joomla en WordPress zijn vrij door zelf. Ze kunnen gemakkelijk worden gedownload van het internet en geïnstalleerd zeer snel. 

Als het gaat om andere uitgaven in verband met het gebruik van deze open-source platforms, zijn er twee belangrijke dingen: domeinnaam en web hosting. 

Het eerste wat je nodig hebt om te kijken naar is web hosting of een plek op het internet waar uw website zit en bezoekers kunnen bezoeken. 

Hoewel de prijzen variëren, kost een webhostingservice over het algemeen ongeveer $ 35 – $ 40 per jaar. 

Een andere uitgave is de domeinnaam of de naam die uw klanten u vinden door bijvoorbeeld www.alejandrorioja.com. Dit kan ongeveer $ 15 per jaar kosten. 

Extra kosten voor beide platforms zijn verbonden met plannen, plug-ins en thema's die meer bieden dan alleen de basisfuncties. 

 

3. Extensies 

Elk content management systeem dat wil concurreren op de markt moet zorgen voor een goede verzameling van extensies en sjablonen. 

Deze dingen zijn cruciaal om mensen geweldige ontworpen websites te laten maken vol met geweldige functionaliteiten, en dat allemaal met gemak te doen. 

Op dit gebied voldoen zowel Joomla als WordPress aan de criteria. 

WordPress is erg populair door de uitgebreide collectie plugins die zeer complex kunnen worden en fungeren als extra systemen voor het bouwen van e-commerce winkels, klantrelatiesystemen, enz. 

En omdat het het meer populaire platform in deze vergelijking, of zelfs in het algemeen, het heeft de meeste sjablonen en plugins om uit te kiezen. 

Joomla heeft ook een rijke collectie, maar in aantallen zijn de sjablonen en extensies vrij minder. 

Het positieve is dat ze vaak veel minder complex dan die op WordPress.

Relevant: Top 15 WordPress plugins voor 2020

 

4. Aanpassingsmogelijkheden 

Zoals ik al eerder zei, zowel Joomla en WordPress hebben hun eigen plugins of extensies waarmee u verder aanpassen van uw website. 

WordPress heeft meer dan 55.000 plugins, Joomla heeft meer dan 8000 extensies. Dat is een groot verschil. 

Vandaar, WordPress heeft heel wat meer aspecten die kunnen worden aangepast in tegenstelling tot Joomla. 

Een andere categorie waar het verhaal zich herhaalt is in de ontwerpafdeling. 

WordPress heeft thema's, Joomla heeft sjablonen. Nogmaals, WordPress heeft een zeer grote pool van thema's waaruit u kiezen, en het is veel gemakkelijker om een thema van hoge kwaliteit te vinden met vaak hogere ondersteuningsniveaus. 

 

5. Snelheid 

Rekening houdend met de snelheid van de website bij het kiezen van een CMS is een zeer logisch ding, vooral in tijden als deze wanneer gebruikers een website verlaten als het laden voor meer dan slechts een paar seconden. 

Gebruikers zijn gewend om snel pagina's te laden, en dat is erg belangrijk om aan uw klanten te kunnen bieden. 

Snelheid is afhankelijk van vele factoren voor zowel Joomla en WordPress. Een van de grootste dingen die de snelheid beïnvloeden is plugins en extensies. 

In veel gevallen laden Joomla-websites sneller, maar ze hebben veel minder extensies. In andere gevallen zijn WordPress-websites sneller. 

Er is geen winnaar in deze, het hangt allemaal af van uw toegevoegde functionaliteiten, hoe vaak je updates doet, enz. 

 

6. Veiligheid 

Website beveiliging is een zeer belangrijke functie die een rol speelt in uw keuze. Als er een platform dat is geweldig, maar niet noodzakelijkerwijs veel aandacht besteden aan veiligheid- het is niet goed. 

Alle functionaliteiten en ontwerpen worden secundair als je weet dat je een grote kans hebt om gehackt te worden. 

Als het gaat om Joomla en WordPress, beide platforms zijn het nemen van goede zorg om de beste beveiliging voor hun klanten te bieden. 

Nu, natuurlijk omdat WordPress is de meest populaire CMS in de wereld en het grootste deel van de websites zijn op, de meeste van de aanvallen gebeuren daar ook. 

Hackers richten zich op willekeurige websites, en als de meerderheid van hen worden ondersteund door WordPress, deze waarschijnlijkheid is helemaal niet twijfelachtig. 

Dat gezegd zijnde, WordPress is eigenlijk heel veilig. Er zijn frequente updates die de beveiliging vernieuwen en de ontwikkelaars zijn voortdurend ervoor te zorgen dat de code is heel veilig. 

Echter, de grootste verantwoordelijkheid voor het houden van de website veilig zal vallen op je, omdat er duizenden plugins om uit te kiezen dat zal zorgen voor de veiligheid bovendien. 

Alles wat je hoeft te doen is een beetje onderzoek te doen en kies degenen die de beste zijn in wat ze zijn gemaakt om te doen. 

Aan de andere kant, Joomla is ook een heel hoog-security platform. Er zijn ook updates de hele tijd, en oplossingen van beveiligingsproblemen. 

Ook zijn er een aantal extensies er ook net als met WordPress die extra beveiligingsfuncties voor uw website kan bieden. 

Tot slot, beiden doen een vrij goed werk bij het houden van uw website veilig, maar je zal een grote rol spelen in de veiligheid ook. 

WordPress-voordelen

  1. Zeer gebruiksvriendelijke interface
  2. Gebruiksvriendelijk, beginnersvriendelijk 
  3. Veel beter geschikt voor bloggen 
  4. Een zeer groot aantal thema's en plugins om uit te kiezen 
  5. Enorme ondersteuning gemeenschap die u kan helpen in het proces 
  6. Het heeft de neiging om goedkoper te zijn in termen van het hebben van een enorme gemeenschap te helpen met uw problemen vaak gratis (hoewel YouTube-video's, forums, blogs, enz.)

Joomla Voordelen

  1. Behoorlijk aantal uitbreidingen
  2. Community en forums beschikbaar
  3. Meertalige ondersteuning vanaf standaard 
  4. Meer ingebouwde functies die geschikt zijn voor diegenen die complexere websites willen maken 
  5. Geavanceerder gebruikersbeheer
  6. Meerdere sjablonen voor verschillende inhoud die mogelijk kan worden gebruikt

Samenvatting

Beide platforms zijn gratis te gebruiken op hun eigen en bieden immense functionaliteiten die u gebruiken om een originele en functionele website te creëren. 

Het meest voor de hand liggende verschil is dat Joomla over het algemeen een veel moeilijker te leren platform is waar de hulp van ontwikkelaars nodig zou kunnen zijn.

Als u een team van ontwikkelaars, of u veroorloven om een gewijd aan deze hebben, Joomla is een goede keuze. 

Aan de andere kant, als u probeert om uw website zo snel mogelijk live en zonder extra hulp, WordPress is de solide keuze.

Als het meest gebruikte platform heeft het een geweldige gemeenschap van mensen, video's, tips, artikelen op het internet die u kunnen helpen voor een groot deel. 

Bovendien, WordPress wordt de meer populaire en gebruikte platform biedt heel veel meer thema's en plugins, dus afhankelijk van de doelen die je hebt voor uw website is het misschien makkelijker om alle functionaliteiten die u nodig hebt op die manier te krijgen. 

Voor complexere websites met meer ingebouwde functionaliteiten is Joomla de juiste keuze, want een eenvoudige blogwebsite WordPress is de juiste keuze. 

In welke richting je ook gaat, je zult het niet mis hebben. Het is gewoon goed om rekening te houden met alle dingen alvorens te beslissen.