https://www.strato.nl/hosting/wordpress-hosting/joomla-vs-wordpress/
Joomla versus WordPress
Meer dan een kwart van alle websites op het internet is gemaakt met WordPress; daarmee is WordPress het meest populaire content management systeem (CMS) ooit. Toch is WordPress niet het enige content management systeem dat open source en dus gratis te gebruiken is. Een van de grootste concurrenten van WordPress is Joomla. Op deze pagina vergelijken we Joomla met WordPress, zodat je een beter beeld krijgt van de overeenkomsten en verschillen tussen beide systemen.
WordPress vs. Joomla; waarschijnlijk heb je van beide content management systemen wel eens gehoord. Wat je misschien niet weet, is dat ze allebei ooit onder een andere naam begonnen. Joomla werd in 2000 in het leven geroepen onder de naam Mambo, en WordPress begon drie jaar later als blogsoftware onder de naam b2/cafelog. Hoewel Joomla langer op de markt is, heeft WordPress het weten te presteren om het grootste marktaandeel te verkrijgen. Dat komt omdat WordPress uitblinkt in gebruiksgemak, terwijl Joomla zich in vergelijking met WordPress niet onderscheidend genoeg heeft weten te profileren. Toch zijn beide systemen succesvol te noemen en lijken ze dankzij de enorme achterban een gouden toekomst tegemoet te gaan.
Joomla vs. WordPress: de overeenkomstenVoordat we ingaan op de verschillen tussen Joomla en WordPress, bespreken we eerst de overeenkomsten. Er zijn namelijk enkele punten waarop de CMS’en niet heel verschillend zijn. Zo zijn beide systemen in het leven geroepen om content te publiceren en te beheren, en maakt zowel WordPress als Joomla gebruik van de programmeertaal PHP en een MySQL-database. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn de CMS’en van Joomla en WordPress ook op de volgende punten gelijk:
- Website design - Veel mensen denken dat dit afhankelijk is van het CMS, terwijl dit volledig bepaald wordt door de html/css van het thema dat je gebruikt. En als we het hebben over het aanbod aan thema’s, dan maakt het ook niet veel uit of je van Joomla of WordPress gebruik maakt.
- Snelheid - WordPress en Joomla zijn beide gebaseerd op een techniek waarbij caching de laadtijd van je website enorm versnelt. Caching is het tijdelijk opslaan van gegevens op een sneller medium om snelle toegang tot deze data mogelijk te maken.
- Vindbaarheid - Of je nu Joomla of WordPress gebruikt; in principe ligt de vindbaarheid van je website geheel aan je eigen SEO (search engine optimization) inspanningen. Wel bieden beide systemen vanuit de basis voldoende mogelijkheden om je website voor zoekmachines te optimaliseren.
Joomla vs. WordPress: de verschillen
Joomla of WordPress? We kunnen ons voorstellen dat dit een lastige keuze is. Daarom sommen we een aantal verschillen op, zodat je een beter beeld krijgt van het verschil tussen Joomla en WordPress.
Gebruiksgemak
WordPress is van oorsprong een blogsysteem met de focus op het eenvoudig publiceren van artikelen. Hoewel Joomla en WordPress het beide mogelijk maken om een WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor te gebruiken, blinkt WordPress echt uit in gebruiksgemak. Zo is WordPress voor beginners eenvoudig te installeren en richt WordPress zich op de basisfunctionaliteiten. Hierdoor hoef je je niet bezig te houden met technische zaken en kun je je volledig richten op het schrijven van content.
WordPress is niet alleen geschikt voor beginners, maar ook voor meer geavanceerde gebruikers. Hoewel WordPress in de basis vrij eenvoudig in elkaar zit, kan het CMS door middel van plugins en widgets namelijk geheel naar eigen behoefte uitgebreid worden. Daardoor is WordPress niet alleen geschikt voor blogs, maar ook voor corporate websites, online magazines en nieuwsportalen. Bij Joomla kan het even duren voordat je door hebt hoe alles in elkaar zit. In het begin lijken er heel veel menu’s te zijn waarmee je je website kunt inrichten, maar na een tijdje zal je merken dat je hier handigheid in krijgt. Joomla is in de basis dus wat minder overzichtelijk dan WordPress maar heeft wel meer functies
Visie
Naast de gebruiksvriendelijkheid heeft WordPress als voordeel dat het bedrijf een duidelijke visie heeft, afkomstig van bedenker Matt Mullenweg. Joomla wordt ontwikkeld vanuit een democratisch oogpunt waarbij de core developers als groep beslissen. Vaak dient er dan een compromis gesloten te worden en dat zorgt niet altijd voor de beste oplossing.
Community
Beide content management systemen hebben een grote community achter zich staan die niet alleen voor continue verbeteringen zorgt, maar ook andere gebruikers hulp biedt wanneer dat nodig is. Zo zijn er voor beide platformen veel video tutorials te vinden en is het mogelijk om advies te vragen op één van de vele fora. Toch is de community van WordPress ten opzichte van Joomla groter, en is het eenvoudiger om premium ondersteuning voor WordPress te vinden.
Veiligheid
Helaas heeft de populariteit van WordPress ook zijn keerzijde. Het CMS is namelijk vaak het doelwit van hackers. Gelukkig is WordPress gebouwd met een zeer betrouwbare code en zijn er continu updates beschikbaar om de veiligheid te waarborgen. Joomla heeft hier minder last van, waardoor de websites op dit systeem minder vaak geüpdatet hoeven te worden.
WordPress of Joomla?
Hopelijk heeft deze ‘Joomla vs. WordPress'-vergelijking je verder geholpen bij je keuze voor één van deze systemen. In principe zijn zowel Joomla als WordPress prima content management systemen. De leercurve bij Joomla is echter steiler dan die bij WordPress. Daardoor kan het wat langer duren voor je Joomla onder de knie hebt. WordPress richt zich vooral op gebruiksgemak en is daarom geschikter voor beginners.
Wil je meer weten over verschillende CMS? Lees dan ook onze artikelen Blogger vs. WordPress en Typo3 vs. WordPress
Joomla vs. WordPress; de belangrijkste punten
- Joomla en WordPress zijn beide open source content management systemen die gratis te gebruiken zijn.
- De systemen gebruiken allebei de programmeertaal PHP en slaan data op in een MySQL-database. Daarnaast zijn de CMS’en gelijkwaardig op het gebied van webdesign, snelheid en veiligheid.
- WordPress en Joomla verschillen ook van elkaar op enkele punten. Denk hierbij aan gebruiksgemak, visie, community en veiligheid.